HISTÒRIA

La Reganyà és un dolç tradicional d'origen humil que combina la mona de Pasqua amb la carabassa i ha sigut elegit pel Gremi de Forners per ser un producte singular a Alzira.

 

Són molts els dolços elaborats tradicionalment a la nostra ciutat, i uns quants d’ells que tenen com a ingredient fonamental la carabassa, com els bunyols o l’arnadí, però és sens dubte la “reganyà”, elaborada amb esta dolça hortalissa, i el més particular i propi per tradició i història dels elaborats als forns d’Alzira.

 

Com és ben sabut molts dels dolços tradicionals valencians que contenen mel, llavoretes, sucre de canya, canella, carabassa, fruita seca ( com les ametles), tenen un origen clarament musulmà.

 

Esta herència cultural del regne musulmà de Valencia i de la seua pervivència en el posterior Regne de València cristià, amb la consegüent cristianització afectà a tots els costums i tradicions deixant a la nostra gastronomia empremtes tan dolces com la “reganyà”. Com hem dit la conquesta cristiana aconseguí la integració d’estos valencians de cultura i religió musulmana i esta convivència va suposar la permeabilitat de costums i tradicions entre cristians i musulmans, fins a la seua expulsió de la península l’any 1609.

 

Es sap que l’expulsió ordida per Felip III fou massiva, però alguns d’ells, ben pocs això sí, els més xicons i xiquets, es quedaren d’amagat com a “esclaus” a les cases cristianes, fent les faenes de la casa que els amos cristians no feien, com per exemple cuinar, i potser estiga ací l’origen i el manteniment del nostre producte, ja que sobretot la reganyà s’ha elaborat, des de temps immemorials en les cases particulars d'Alzira, on es manufacturava i en acabant es duia als forns per coure-la, normalment en les dates més assenyalades i cristianes de l’any com Nadal i Pasqua.

 

A hores d’ara la “reganya” ha passat d’elaborar-se en les cases de forma tradicional als Forns Tradicionals del poble amb la recepta transmesa de generació a generació. Cal dir que este origen totalment popular ha fet de la “reganya” un producte amb algunes xicotetes variacions, qüestió de gustos i costums familiars o dels mateixos forners.

 

A Alzira la variació que la fa particular i única és un ingredient fonamental: la carabassa. Als productes bàsics per a fer la coca com ous, oli, farina i sucre, s’afegeix esta hortalissa essencial i característica de la “reganya d’Alzira”, torrada i escorreguda, la qual ha d’ocupar el 50% en proporció dels ingredients que la composen. I serà, doncs, la qualitat de la carabassa la que li donarà a la coca el sabor, color i olor tan característic i especial.